These menus prepared by Chef Ammar Al Ali in his cooking show for TV AlHijrah.

Nasi couscous
Bahan-Bahannya:
1. Beras couscous 500 gm
2. Lada merah/hijau/kuning ½ biji setiap satu
3. Minyak zaitun 100 ml
4. Bawang merah didadu kecil 2 biji
5. Bawang putih 4 biji
6. Air 650 ml
7. Garam dan lada hitam secukup rasa
##########################
Ayam Tajine
Bahan-bahannya:

2. Stok ayam 100 ml
3. Minyak zaitun 50 ml
4. Apricot kering 100 gm
5. Badam(yg telah dipanggang) 40 gm
6. Bawang dihiris 1 biji
7. Halia 20 gm
8. Serbuk kunyit 1 sudu teh
9. Serbuk ketumbar 2 sudu teh
10. Serbuk kayu manis 1 sudu teh
11. Serbuk cili 1 sudu teh
12. Madu 1 sudu makan
13. Daun ketumbar,dihiris halus 1 sudu makan
14. Garam dan lada hitam 1 sudu teh setiap
satu
#############################

Puding susu Moroccan dengan serbuk kayu manis
Bahan-bahannya:
1. Susu segar 1 liter
2. Gula castor 200 gm
3. Safron dgn air scubit
4. Tepung jagung 4 sudu makan
5. Air mawar 4 sudu makan
6. Serbuk kayu manis ¼ sudu teh
No comments:
Post a Comment